ΤΑ ΔΡΕΠΑΝΗΦΟΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΤΗΝ «ΕΞΑΕΡΩΣΗ» ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Οσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί με διαρροές να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι, τάχα, δίνει «μάχη» για τη διάσωση των συντάξεων μέσα από την υποβολή «αντισταθμιστικών» προτάσεων, οι δραστικές περικοπές των επικουρικών, των εφάπαξ, ενδεχομένως και των μερισμάτων του Δημοσίου, είναι δεδομένες. Νέο «κούρεμα» ενδέχεται, παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες δηλώσεις, να μην αποφύγουν ούτε οι κύριες συντάξεις. Απλά αυτή τη φορά, εφόσον γίνουν, οι μειώσεις των κύριων συντάξεων θα χαρακτηριστούν ως «επανυπολογισμός».
Οι «αντί-προτάσεις» της κυβέρνησης, όπως διέρρευσαν μετά τη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των κρατικών δαπανών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (πρέπει να συρρικνωθούν κατά 3,3 δισ. ευρώ για την τρέχουσα τριετία) κατά 50% μέσα από την αύξηση των εσόδων και κατά 50% από την μείωση συνταξιοδοτικών παροχών, κρίνονται ως αβέβαιες και αναποτελεσματικές. Ετσι και αλλιώς, το νέο «κούρεμα» στις απολαβές των συνταξιούχων είναι δεδομένο.
Συγκεκριμένα, οι δραστικές περικοπές των επικουρικών, των εφάπαξ, ακόμη ενδεχομένως και των μερισμάτων που αποδίδουν τα ταμεία του Δημοσίου είναι «προ των πυλών». Οι επικουρικές συντάξεις αναμένεται να περικοπούν έως 20%. Τα εφάπαξ θα συρρικνωθούν, όπως εκτιμάται, ακόμη και κατά το ήμισυ ενώ στο «μικροσκόπιο» - υποψήφια για «κούρεμα» είναι και τα μερίσματα των ταμείων του Δημοσίου.
Επίσης, ανοικτή είναι η περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων, παρά τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα θιγούν. Απλά, εάν τελικά το νέο «κούρεμα» των κύριων συντάξεων δεν αποφευχθεί, καθαρά για λόγους επικοινωνιακούς και προσπάθειας μείωσης από την κυβέρνηση του επερχόμενου τεράστιου πολιτικού κόστους, θα βαπτιστεί ως «επανυπολογισμός» (κατά τον τρόπο αυτό, νομικοί αναφέρουν ότι θα ξεπεραστεί η εκτέλεση των αποφάσεων τις οποίες έχουν εκδώσει τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας κρίνοντας ως αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις μετά το 2012).
Οι επικείμενες μειώσεις στις συντάξεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, φυσικά, εάν τα «αντισταθμιστικού χαρακτήρα» μέτρα τα οποία ετοιμάζεται η κυβέρνηση να προτείνει προς την τρόικα, απορριφθούν ως αναποτελεσματικά από τους δανειστές (κάτι το οποίο αναμένεσαι να συμβεί με βάση και την εμπειρία των αμέσως προηγούμενων ετών).
Πιο αναλυτικά, με βάση τις διαρροές που έγιναν μετά την τελευταία συνεδρίαση του αρμόδιου Κυβερνητικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αντιπροτείνει μέτρα τα οποία θα καλύψουν τον περιορισμό των κρατικών δαπανών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (3,3 δισ. ευρώ) κατά 50% μέσα από περικοπές και κατά 50% μέσα από την αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
Το πρώτο «αντίμετρο» αφορά στην αύξηση τουλάχιστον κατά μια ποσοστιαία μονάδα των εργοδοτικών και κατά μισή μονάδα των εργατικών εισφορών. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φυσικά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση, ενώ τον «λογαριασμό» θα κληθούν να πληρώσουν και οι -εναπομείναντες- εργαζόμενοι, και δη οι χαμηλόμισθοι, οι οποίοι θα δουν τους ήδη συρρικνωμένους μισθούς τους να μειώνονται.
Επίσης, στα «αντίμετρα» περιλαμβάνεται η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές. Η πρόταση αυτή έχει αβέβαιο αποτέλεσμα ενώ δεν αποκλείεται να προκαλέσει ένα «ντόμινο» αρνητικών επιπτώσεων στο τραπεζικό σύστημα.
Εξίσου αβέβαιη και αναποτελεσματική είναι η πρόταση που ήρθε στη δημοσιότητα από κυβερνητικούς κύκλους για «κούρεμα» των μηνιαίων αποδοχών σε βάρος όσων συνταξιούχων λαμβάνουν συνολικά πάνω από 2.500 ευρώ το μήνα. Μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις των προηγούμενων 5 ετών, οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας περιορίζονται σε λίγες χιλιάδες άτομα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, περισσότερα από 2.500 ευρώ μηνιαία σύνταξη λαμβάνουν λιγότεροι από 2.000 άτομα (σε σύνολο 2,6 εκατ. συνταξιούχων!).
Αρα, τα «ισοδύναμα» μέτρα τα οποία προτείνει η κυβέρνηση ούτως ώστε -σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύτηκαν στη δημοσιότητα από κυβερνητικούς κύκλους- ο περιορισμός των κρατικών δαπανών για την τρέχουσα τριετία προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κατά 3,3 δισ. ευρώ, να επιτευχθεί κατά 50% μέσα από την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού και, μόνο, κατά το υπόλοιπο 50% από μειώσεις, χαρακτηρίζονται ως αβέβαια και αναποτελεσματικά.
Στο περιθώριο, λοιπόν, των επικοινωνιακών τακτικισμών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η αλήθεια θα είναι για μια ακόμη φορά «δηλητηριώδης» για τη μεγάλη πλειονότητα του κοινωνικού συνόλου. Οι «μάσκες» θα πέσουν σύντομα αφού η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει τις προτάσεις προς τους δανειστές μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2016 και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν με την επιστροφή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα, περίπου στις 18 του ίδιου μήνα, ούτως ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί αμέσως μετά από τη Βουλή.
πηγή: iskra.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου