ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Το ΟΑΚΑ χωρητικότητας 70.000 θεατών καταλαμβάνει χώρο μόνο 33 στρεμμάτων - Γιατί δεν αρκούν τα 26 στρ. για την "Αγιά Σοφιά";

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που αναφέρεται σε τεχνικά ζητήματα δημοσιεύτηκε στο aekwatch.gr

Από αυτό ανάμεσα σε άλλα προκύπτει ότι τα παραπάνω στρέμματα που χρειάζεται το σχέδιο της "Αγιά Σοφιάς", οφείλονται κυρίως στο γεγονός πως ο κ. Ανδριόπουλος για λόγους κόστους, μετέφερε έτοιμα σχέδια από το "Καραϊσκάκη" και το γήπεδο Πηλαδάκη που ο ίδιος κατασκεύασε. Διαφορετικά θα έπρεπε να σχεδιάσει γήπεδο από το μηδέν, με βάση την έκταση του παραχωρημένου οικόπεδου στην ΑΕΚ. 

Επίσης είναι εφικτό όπως και πρώτα να στεγαστούν όλα τα τμήματα της Ερασιτεχνικής, ενώ το γήπεδο θα είναι τεσσάρων αστέρων όπως το σχεδιαζόμενο. Αυτό όμως προφανώς δεν το θέλει ο επιχειρηματίας που θα το εκμεταλλεύεται μόνος του.




Ακολουθεί η αναδημοσίευση από το aekwatch.gr:



 
ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ: ΤΙ ΓΗΠΕΔΟ ΧΤΙΖΕΙΣ ΣΕ 26 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ;
(ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Ν. 21)

Αρκετές φορές στη ζωή μας παίρνουμε κάποια πράγματα σαν δεδομένα κυρίως γιατί εμπιστευόμαστε τους άλλους. Κάποιες φορές επειδή δεν είμαστε σε θέση νˊ αντικρούσουμε όσα λέγονται. Στην περίπτωση αυτή αυτό συμβαίνει είτε επειδή δεν κατέχουμε το θέμα είτε επειδή δεν έχουμε ασχοληθεί μ’ αυτό. Ένα θέμα το οποίο βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα το τελευταίο 18μηνο είναι η κατασκευή του νέου γήπεδου της Α.Ε.Κ. η γνωστή μας πλέον «Αγιά Σοφιά». Μια από τις παραμέτρους της κατασκευής μας έχει ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα. Μιλάμε σχετικά με το πόσα στρέμματα απαιτούνται για την κατασκευή του. Επειδή θέλαμε να το ξεκαθαρίσουμε μιά και καλή το ζήτημα κάναμε μια μίνι έρευνα.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι άτυπες (παραλίγο το 2008 να καταστούν υποχρεωτικές) διαστάσεις για διεθνές ποδοσφαιρικό αγώνα είναι 105 μ. μήκος και 68 μ. πλάτος για τον αγωνιστικό χώρο. Απαιτούνται λοιπόν 7.140 τ.μ. δηλαδή 7,14 στρέμματα. Σχεδόν 3 στρέμματα λιγότερο από την έκταση που έχουν τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ (οι αλυσίδες τα αποκαλούν MEGA και έχουν συνολική έκταση 10.000 τ.μ. περίπου). Δεδομένου ότι η Α.Ε.Κ. έχει στην διάθεση 26 στρέμματα, απομένουν για το υπόλοιπο γήπεδο άλλα 19, τα οποία πρέπει να «χωρέσουν» τις κερκίδες και όλες τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για την λειτουργία (κύρια και υποστηρικτική του γηπέδου).

Προκειμένου να εξάγουμε οριστικά και χρήσιμα συμπεράσματα θα πάρουμε σαν υπόδειγμα το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Ο.Α.Κ.Α. (και όχι μόνο). Το Ο.Α.Κ.Α. (αγωνιστικός χώρος) έχει ακριβώς τις διαστάσεις που αναφέραμε παραπάνω. Υποτίθεται ότι στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας δεν φτάνει ο χώρος για να δημιουργηθεί ο στίβος που υπάρχει στο Ο.Α.Κ.Α. (όπως και άλλες εγκαταστάσεις). Άλλωστε μιλάμε για ποδοσφαιρικό γήπεδο (όπως κατά κύριο λόγο ήταν και το «Ν. Γκούμας» μέχρι να κτιστεί το «Γ. Μόσχος») και όχι για Στάδιο Ολυμπιακών προδιαγραφών. 

Είναι προφανές ότι για ευκολία δεν ασχολούμαστε με το ύψος του γηπέδου (το οποίο καθορίζεται από την διάταξη των εξεδρών), αφού κανείς δεν μας απαγορεύει να σκάψουμε βαθύτερα (ανεβάζοντας το κόστος) προκειμένου να χτίσουμε ένα «σωστό γήπεδο» (από άποψη χωρητικότητας) αντάξιο του συλλόγου. Άλλωστε σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι να δούμε τελικά πόσος χώρος απαιτείται για να φτιαχτεί ένα γήπεδο 4 αστέρων για τις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις το οποίο να πληρεί όλες τις προδιαγραφές που θα διευκόλυναν την ποιοτική παρακολούθηση αγώνων σ’ αυτό. 

Έχοντας λοιπόν την εύλογη απορία να δούμε πόσος χώρος (εμβαδό) απαιτείται για ένα γήπεδο σαν το Ο.Α.Κ.Α. απευθυνθήκαμε στην Τεχνική Υπηρεσία του, η οποία αποδείχτηκε πολύ πρόθυμη να μας βοηθήσει στην επίλυση της. Μέσω του υπολογιστικού σχεδιαστικού προγράμματος AUTO CAD μετρήσαμε την επιφάνεια που καταλαμβάνει όλο το κάτω διάζωμα (με τον στίβο και τον αγωνιστικό χώρο). Το εμβαδόν του κάτω διαζώματος υπολογίστηκε σε 24.088 τ.μ., δηλαδή σε 24 στρέμματα. Από την επιφάνεια αυτή κάτι λιγότερο από 11 στρέμματα (10,7 για την ακρίβεια) είναι μόνον ο ολυμπιακών διαστάσεων στίβος.

Αν τώρα επιθυμούσαμε να «μεταφέρουμε» και το πάνω διάζωμα ο συνολικός χώρος που καταλαμβάνει το Ο.Α.Κ.Α. στην περίπτωση αυτή είναι 33 στρέμματα. Το μέγιστο μήκος από πέταλο σε πέταλο του πάνω διαζώματος είναι 206 μέτρα και το μέγιστο πλάτος 145. Σημειώνεται ότι για τις ανάγκες της μέτρησης στην οποία περιλαμβανόταν και το πάνω διάζωμα στην ουσία μετρήθηκε το σύνολο της επιφάνειας που καλύπτει με τη «σκιά» του το γήπεδο (σαν να είχαμε ρίξει μια κουρτίνα από τις εξέδρες του πάνω διαζώματος προς το έδαφος και να μετρήσαμε τον χώρο από την μέσα πλευρά της κουρτίνας).

Μάθαμε συνεπώς με τη βοήθεια του AUTO CAD ότι απαιτούνται 33 στρέμματα οικόπεδο για να «μεταφέρουμε» το Ο.Α.Κ.Α. (ως έχει) σε άλλη θέση. Γνωρίζουμε (γιατί έτσι μας έχουν πεί) ότι στην Ν. Φιλαδέλφεια η Α.Ε.Κ. έχει στη διάθεση της 26 στρέμματα και μετά το άρθρο 42 του Ν. 4277/2014 σχεδόν 30 (29,6) στρέμματα. Δεδομένου ότι το Ο.Α.Κ.Α. χωρίς τον ολυμπιακών διαστάσεων στίβο είναι σχεδόν 22 στρέμματα, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι στο οικόπεδο της Α.Ε.Κ. στην Ν. Φιλαδέλφεια «χωρά» ένα πολύ μεγάλο γήπεδο (ακόμα και αν θα χρειαζόταν μια διαφορετική διευθέτηση π.χ. λιγότερο μήκος, περισσότερο πλάτος). 

Βλέπουμε λοιπόν πως τα σχέδια για γήπεδο 40.000 θέσεων του κυρίου Έρτσου τα οποία πολλοί προσπάθησαν να γελοιοποιήσουν (αποδομώντας τα με τον τρόπο αυτό) δεν είναι ούτε «της πλάκας», ούτε αστήρικτα (στον αέρα). Ωστόσο τ’ αποτελέσματα της έρευνας μας φαίνεται να υποδεικνύουν πως ο κύριος Ανδριόπουλος πιθανότατα χρησιμοποίησε κάποια από τα ήδη υπάρχοντα σχέδια του («Καραϊσκάκη», Α.Ε.Λ. ARENA) τα οποία προσάρμοσε σύμφωνα με τις επιθυμίες του πελάτη του (π.χ. την μνημειακού τύπου αρχιτεκτονική της πρόσοψης) αποφεύγοντας να δουλέψει από το «μηδέν» για το συγκεκριμένο έργο. 
 
Σχετικά τώρα με τους χώρους εντός του γηπέδου (κάτω από τις εξέδρες) δεν πιστεύουμε ότι χρειάζεται να ειπωθούν και πολλά καθώς θεωρούμε ότι μπορούν με σωστό σχεδιασμό να χωρέσουν όλα τ’ αναγκαία για την λειτουργία ενός σύγχρονου γηπέδου. Αυτή όμως την πρόκληση την αφήνουμε στον αρχιτέκτονα και τους μηχανικούς του έργου. Εμάς μας φτάνει που αποδείξαμε πως στην έκταση που έχουμε ήδη (πρίν αλλά και μετά τον Ν. 4277/2014) μπορεί να κατασκευαστεί μεγάλο και σύγχρονο γήπεδο αντάξιο της ιστορίας και του ονόματος της Α.Ε.Κ. 

Φυσικά είναι ευνόητο ότι οποιοσδήποτε επιθυμεί να επιβεβαιώσει (ή να διαψεύσει) τα παραπάνω μπορεί εύκολα να το πράξει απευθυνόμενος στην εξυπηρετικότατη Τεχνική Υπηρεσία του Ο.Α.Κ.Α., ο υπεύθυνος της οποίας προθύμως θα τον εξυπηρετήσει. Τέλος σημειώνουμε πως ο εν λόγω υπεύθυνος -τον οποίο για την βοήθεια του και ευχαριστούμε- είναι «φόλα ΑΕΚτζής».   
  
Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι αντίστοιχα αποτελέσματα προκύπτουν και για τα υπόλοιπα στάδια που είτε κατασκευάστηκαν από την αρχή για τις ανάγκες των Αγώνων του 2004 είτε ανακατασκευάστηκαν γι’ αυτούς. Προσοχή! Μη μπερδευτεί κανείς με την συνολική έκταση των εγκαταστάσεων (η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη). Αναφερόμαστε μόνο στο κεντρικό γήπεδο/στάδιο και όχι στους βοηθητικούς και περιβάλλοντες χώρους.

Ελπίζουμε να σας διαφωτίσαμε λύνοντας την απορία που είχαν πολλοί από εσάς σχετικά με το τι είδους αθλητική εγκατάσταση μπορεί να κατασκευαστεί στο οικόπεδο που βρισκόταν το «Ν.Γκούμας».

1 Νοέμβρη 2015
παρατηρητήριο.




Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ENA KI ENA news Αττική

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video